Galaretka z winogron na zimę

Najlepszą zimową galaretkę, przede wszystkim najlepszą bo malinową, robi moja babcia. Niestety nie mamy malin w ogródku. Mamy natomiast, jak co roku zatrzęsienie winogron, na razie nie robimy z nich wina, więc mogłam zrobić ten pyszny dodatek do herbaty, budyniu, naleśników i innych pyszności. Sama wyjadam ją łyżeczką ze słoika w ramach gaszenia ochoty na “coś słodkiego”.

Galaretka-z-winogron-na-zime-6

Składniki:

  • 1 kg winogron
  • 1 kg cukru

Galaretka-z-winogron-na-zime-7

Przygotowanie:

  1.  Winogrona myjemy i zasypujemy cukrem , gdy zacznie puszczać z nich sok, wstawiamy je w garnku na gaz. Gotujemy przez około 1,5 godziny na małym płomieniu, od czasu do czasu mieszając i pilnując by owoce nie przywierały do dna.
  2. Po upływie 1,5 godziny ściągamy garnek z kuchenki, pozwalamy by owoce przestygły i przepuszczamy je przez durszlak. gdy galaretka wystygnie po kilku godzina ponownie ja zagotowujemy i gotujemy kilka minut, czynność możemy powtórzyć na następny dzień.
  3.  wlewamy do czystych, wcześniej wyparzonych, i suchych słoików. Słowiki zakręcamy i wekujemy czyli gotujemy w wodzie około 20 minut.

Galaretka-z-winogron-na-zime-4

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.