Mój mąż potrafi gotować, robi to jednak od święta i gdy okupuje już kuchnię to w celach rangi wyższej. Tym razem popisał się cudną japońska zupą zwaną Ramen. Jest to danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od przepisu. Ramen do Japonii przybył z Chin, różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, a w tradycyjnych japońskich zupach stosuje głównie ryby, owoce morza i warzywa. Poniżej przepis według slodkokwasny.com z kilkoma modyfikacjami.
Składniki:
- 5 udek z kurczaka
- 3 steki z szynki wieprzowej
- 4 jajka
- 2 marchewki
- 1 por
- 2 szalotki
- zielona cebulka
- kawalek imbiru
- sos sojowy
- olej sezamowy lub oliwa
- pasta miso ( 4 łyżki )
- grzybki mun(garstka)
- makaron mie
- sól, pieprz, troszkę prażonego imbiru
Przygotowanie:
- Myjemy i kroimy warzywa. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym razem z marchewką, porem, imbirem i dwiema szalotkami, wszystko polewamy oliwą, dodajemy kilka ziarenek prażonego sezamu i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
- Wieprzowinę podsmażamy z odrobina pora i sosem sojowym.
- Gdy udka z warzywami upieką się , przekładamy je do garnka i zalewamy 3 litrami wody i gotujemy przez godzinę pod przykryciem. W międzyczasie grzybki mun zalewamy wrzątkiem moczymy 10 minut , a następnie dodajemy do zupy.
- Po godzinie wyciągamy 2 udka, przekładamy do miseczki i zalewamy wywarem by nie ściemniały ( 1 duża miseczka), w tej miseczce robimy bazę zupy czyli dodajemy do niej pastę miso. Resztę wywaru gotujemy jeszcze bez przykrycia przez 45 minut.
- Jajka gotujemy na twardo, a makaron Mie według przepisu na opakowaniu.
- Przed podaniem na dno miseczki nalewamy mała chochelkę bazy, udka które przestygły w bazie obieramy i układamy w miseczce razem z wieprzowiną, makaronem, jajkiem i grzybami mun, wszystko zalewamy wywarem i posypujemy zielona cebulką.
Comments
Wyszedł pyszny 🙂 szkoda że nie zrobiłem więcej :p
cudna zupka, tylko pozazdrościć męża 😀
Uwielbiam wszystkie takie “wschodnie” zupy, bogato przyprawione, pachnące dymką, ale bym zjadła…
U mnie też Mąż przygotował ramen. I też był pyszny 🙂
http://gotujzkasia.pl/2013/12/11/ramen/