kania w chrupiącej panierce

Sezon na grzyby w pełni. Dostałam wczoraj w prezencie piękne świeże kanie. Oto rezultat mojego czarowania w kuchni.  W tej postaci są na prawdę świetne. Smacznego:)

Skladniki:

  • 4 kanie
  • 2 jajka
  • filiżanka bułki tartej
  • filiżanka płatków kukurydzianych
  • sól, pieprz, olej

Kanie myjemy bardzo dokładnie, odcinamy nóżki oraz nacinamy by sprawdzić czy nie są robaczywe, dzięki nacięciu będą także bardziej płaskie i będzie się je łatwiej i równomierniej smażyło.

W jednej miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich sól i pieprz, do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą i rozgniecione płatki kukurydziane.

Zanurzamy grzyby w jajku, następnie w bułce tartej, wszystko z obu stron i ponownie w jajku i bułce. Tak przygotowaną kanię wrzucamy na rozgrzany na patelni olej, smażymy do zarumienienia z obu stron. Podajemy ją z ziemniaczkami, lub samodzielnie jako przekąskę.

Comments

  1. Veronica

    Kanie kojarzą mi się z domem rodzinnym, bo ja jako leśny dziadek, ślepy na kształty w leśnej ściółce mogłam tylko liczyć na życzliwość i dobrego nosa zbieraczy u moich rodziców 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.