Kimchi z białej kapusty

Kimchi to koreańska kiszonka zwykle robiona z kapusty pekińskiej i dużej ilości pikantnej papryki goczugaru. U mnie trochę spolszczona wersja z własnoręcznie wyhoowanej kapusty i fioletowej kalarepki. Kimchi to samograj, który możemy wykorzystać dosłownie do wszystkiego. Możemy ugotować z niego pyszną zupkę, zrobić makaron , tosty czy pierożki. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, polecam.

Składniki na 3 litrowe słoiki:

  • ok 2 kg białej kapusty
  • ok 4 litry wody
  • ok 5 łyżek soli

składniki na pastę kimchi:

  • 2 szklanki wody
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 1,5 szklanki szczypiorku
  • 0,5 cebuli
  • 1 duża marchewka
  • 1 kalarepa z ładnymi liśćmi (u mnie fioletowa)
  • ok 6 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 łyżek papryki gochugaru
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

  1. Kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy ręcznie lub za pomocą szatkownicy, przekładamy do dużej miski lub garnka. Kalarepę i jej liście także kroimy i wrzucamy do garnka z kapustą.
  2. Do 4 litrów ciepłej wody dodajemy 5 łyżek soli, mieszamy. Wodą z solą zalewamy kapustę tak by cała była przykryta, odstawiamy kapustę w wodzie na godzinę. po tym czasie odlewamy ją i dokładnie odciskamy rękami.
  3. Gdy kapusta się moczy przygotowujmy pastę kimchi. Do Garnka wlewamy 2 szklanki wody , wsypujemy 5 łyżek maki ryżowej, łyżkę cukru i gotujemy kleik ryżowy, cały czas mieszając by nie powstały grudki. Gdy go ugotujemy odstawiamy na około 10 minut by przestygł.
  4. Do kleiku dodajemy startą na grubych okach marchew, pokrojone warzywa: cebulę, szczypiorek, imbir, czosnek, a także przyprawy: pikantne gochugaru, sos sojowy, sól. Dokładnie mieszamy.
  5. Do odsączonej kapusty przekładamy pastę kimchi i mieszamy za pomocą rękawiczki.
  6. W ten sposób przygotowaną kapustę przekładamy do słoików i ugniatamy. Kiszonka będzie gotowa po upływie około 4-7 dni. Po tym czasie przechowujemy ją w lodówce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.