Jak to zwykle bywa w małżeństwie, co trafnie zauważał mój tata, aniołek poszarzał a diabeł się wybielił. Odkąd jesteśmy razem mój mąż zaczął jeść więcej warzyw, owoców i ogólnie je zdrowej, ja natomiast daję mu się czasami namówić na fast food, tak to już jest. Sery zakupił mój mąż na rocznicę ślubu i na prawdę było to dla mnie szokujące bo jeszcze do niedawna istniały dla niego tylko mięsne pokarmy:)
Składniki:
- 300 g makaronu fusilli
- 450 g mrożonego szpinaku
- ok 10 szparagów
- 100 g sera dor blue
- 200 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- oliwa oliwek
- bazylia
Przygotowanie:
- Szpinak wyciągamy wcześniej z zamrażalnika i rozmrażamy.
- Makron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. W osobnym garnku gotujemy zielone szparagi do miękkości.
- Przygotowujemy sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, nie dopuszczamy by się przyrumieniło. Do masła dodajemy make energicznie mieszamy, następnie wlewamy mleko , nadal mieszamy , gotujemy tak długo, stale mieszając aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy sola i pieprzem kolorowym.
- Rozmrożony szpinak wrzucamy do garna i podgrzewamy, gdy zredukuje się z niego woda dodajemy pokrojony ser Dor Blue. Gdy ser się rozpuści dodajemy sos beszamelowy, wszystko mieszamy.
- Do makaronu dodajemy szpinak z serem i sosem beszamelowym, danie podajemy ze szparagami bazylia.
Comments
Wystraszyłem się rosnącego brzuszka :p
Przepis boski! Najadłem się tak bardzo, że nie mogę już patrzeć na jedzenie. Twoje przepisy są boskie!
Super przepis. Jak ładnie wygląda potrawa, aż ślinka leci 😉
Ale piękne zdjęcia! A jedzonko to aż mi ochota przyszła. Uwielbiam szpinak! Zrobię sobie,a co!
Wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam szpinak z makaronem. Moja ulubiona potrawa (bardzo czesto na naszym stole) to spaghetti ze szpinakiem i twarogiem
Pozdrawiam
Będę musiał spróbować świetne połączenie składników.Musi być pyszne.