Pancakes z sosem truskawkowym

Tak sobie przypomniałam o truskawkach i mimo ze są mrożone, wprowadzają w moim domu taki letni klimat. Czasem warto wstać wcześniej żeby zdążyć zjeść śniadanie, a jeśli nie zdążymy możemy je zjeść na obiad:)

 

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru lub fruktozy (zmielonej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 5 łyżek masła
  • mrożone truskawki + fruktoza lub cukier
  • sól, olej

Przygotowanie:

Wszystkie sypkie składniki łączymy w misce i mieszamy łyżką. W garnuszku rozpuszczamy masło, ściągamy z gazu i dodajemy mleko oraz jajko i mieszamy. Płynne składniki wlewamy do sypkich i miksujemy.

Z ciasta wylewamy na patelnię małe placuszki, smażymy do zarumienienia.Podajemy je ze zblendowanymi na gładko truskawkami z cukrem lub fruktozą, opcjonalnie można dodać do nich śmietanki. Sos można zrobić także z innych owoców, mrożonych jagód, malin lub startych na małych oczkach jabłek. Lub poddać się słodkiemu lenistwu i otworzyć ulubiony dżem.


Comments

  1. Goga

    Ale pyszności, ja robiłam w sobotę z masłem orzechowym(na tygodniu amerykańskim w lidlu zrbiłam spory zapas), pycha:)

Leave a Reply to Łucja Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.