Panna cotta z musem truskowakowym

Zawsze jest czas na pyszny deser z truskawkami, nawet w środku listopada. Całe szczęście ktoś wymyślił aby je mrozić:)

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30% lub 36% ( ja użyłam 36%)
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilii
  • 4 łyżki fruktozy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • kilka mrożonych truskawek ( ja zmiksowałam całe opakowanie i z reszty zrobiłam koktajl)

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy mleko i delikatnie podgrzewamy, dodajemy śmietankę doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Gotujemy ok. 10 minut nie przestając mieszać. Dodajemy cukru waniliowego i 2 łyżki fruktozy.

Do szklanki wsypujemy 3 łyżki żelatyna i zalewamy niewielką ilością wrzątku  gdy żelatyna się rozpuści dodajemy ją do śmietanki z mlekiem. Nie gotujemy.

Deser rozlewamy do salaterek i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Rozmrożone truskawki rozdrabniamy blenderem i słodzimy do smaku fruktozą. Musem polewamy zastygnięty deser. Panna cotte podajemy w salaterkach, lub na talerzykach. Aby wyłożyć zastygniętą panna cotte  z salaterki , należy na chwilę zanurzyć ja we wrzątku i obrócić do góry nogami. Podajemy ją polaną musem truskawkowym.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.