Pesto inaczej

Uwielbiam klasyczne zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi, chciałam jednak spróbować czegoś nowego. Wyszło ciekawie, szczególnie polecam miłośnikom oliwek, to one zdominowały smak mojego pesto, czego się nie spodziewałam, myślałam ze wygra gorgonzola:)

pesto-inaczej-1

 

Składniki:

  • 200-250 gram makaronu spaghetti
  • kilkanaście listków  świeżej bazylii
  • gałązka rozmarynu
  • ok. 100 gram gorgonzoli
  • 12 czarnych oliwek bez pestek( moje były duże)
  • ok. 125 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki łuskanych pestek słonecznika
  • garść pietruszki
  • 2-3 łodygi selera naciowego

pesto-inaczej

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy z dodatkiem oliwy i soli, ja najbardziej lubię al dente.

Oliwę, oliwki, bazylię, rozmaryn,pietruszkę, gorgonzolę i słonecznik miksujemy, niezbyt drobno. Pesto smakuje najlepiej gdy pojedyncze jego składniki są wyczuwalne.

Makaron odcedzamy, pozostawiając ok 5o ml wody z jego gotowania. Do makaronu dodajemy wcześniej zmiksowane pesto i wodę z gotowania makaronu. Tak przygotowane danie posypujemy pokrojonym selerem naciowym. Seler nadaje temu daniu bardzo ciekawy smak. Polecam to danie wszystkim zapracowanym, jego przygotowanie zajmuje w zasadzie tyle czasu co ugotowanie makarony, czyli mniej więcej 10 minut.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.