Pierogi ruskie to danie bardzo uniwersalne, nie znam osoby która nie lubiłaby ruskich pierogów. No może znam kilka osób , które nie lubią ich robić, twierdząc, że za dużo z nimi roboty. Ja lubię je jeść i lepić, w lepieniu pierogów jest coś kojącego:)))
Składniki:
ciasto:
- 400 g mąki + mąka do podsypywania
- 250 ml bardzo ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- sól
farsz:
- 6 ziemniaków
- 400 g sera białego
- 2 duże cebule
- olej
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
- ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę lub rozgnieść i odstawić do przestygnięcia. Gdy ziemniaki przestygną dodać sera białego i dokładnie wymieszać.
- Cebule obieramy , kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, gdy cebula zacznie się rumienić na ostatnie kilka minut smażenia dodajemy do niej masło. Połowę cebuli z tłuszczem wrzucamy do farszu i mieszamy.
- Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, oraz powoli dolewamy wodę zagniatając ciasto. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki placek, szklanka wykrawamy koła na pierogi, łyżeczką układamy na nich farsz i zlepiamy. W ten sposób postępujemy z całym ciastem i farszem.
- Wodę zagotowujemy , solimy i dodajemy łyżkę oliwy, pierogi wrzucamy na wrzątek. Gdy je wrzucimy , bardzo delikatnie mieszamy, by nie przywarły do dna, gdy wypłyną, gotujemy je jeszcze około 3 minut. Wyciągamy je z wody i podajemy z podsmażoną cebulką.
Comments
Uwielbiam. 🙂
Ponieważ ziemniaki mają dużo wody, po przeciśnięciu gorących przez praskę robi się niejadalny ‘glut’. Ziemniaki należy utłuc tłuczkiem i zostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Całkowicie zmienia to smak pierogów i smakują jak prawdziwe ruskie pierogi, np. z lubelskiego.
poza tym ser biały, nie powinno być go więcej niż 1/3.