Wrzesień to czas grzybów i cała otoczka z nimi związana, emocje zbierania i spacerowania po lesie. Uwielbiam grzyby,uszka z grzybami, grzybową a od dziś także pizze z leśnymi grzybami.
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki letniej wody
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ok 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 pomidory
- 2 kulki sera mozzarella
- 10 grzybków leśnych np. podgrzybków
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz , oregano
Przygotowanie:
- Przygotowujemy zaczyn, łączymy mleko, wodę, drożdże, cukier i łyżkę mąki, mieszamy i zostawiamy na 15 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie zaczyn łączymy z resztą maki, zagniatamy ciasto, im dłużej zagniatamy ciasto drożdżowe tym lepiej. Ciasto smarujemy oliwą z oliwek i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Pomidory kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i oregano oraz podsmażamy na patelni z łyżką masła. Grzyby kroimy w plastry i także podsmażamy chwilę na patelni z łyżką masła, grzyby solimy i pieprzymy.
- Z podanej proporcji wychodzą 2 średniej wielkości pizze, więc ciasto dzielimy na pół i formuje placki na pizze. Na cieście układamy podsmażone pomidory, ser mozzarella i grzyby.
- Pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.
Comments
leśna pizza, ale smaczny pomysł! 🙂
takie grzybki mogę jeść w każdej postaci 🙂