Placki bananowo-jabłkowe z orzechami

jestem fanką wszelakich placuszków.  Sprawdzają się na śniadanie, ale jeszcze bardziej lubię w nich to, że można je zabrać ze sobą wszędzie: do pracy, szkoły czy na spacer. To także przekąska która super sprawdza się przy dziecku. Ta wersja zasmakowała nawet mojemu nieplackowemu mężowi 🙂

Składniki:

  • 1 banan
  • 0,5 jabłka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych ( lub mąki arachidowej)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 60 ml mleka sojowego ( lub krowiego)
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy i obieramy ze skórki. Banana i jabłko rozdrabniamy za pomocą blendera.
  2. Jajka wbijamy do miski roztrzepujemy trzepaczką dodajemy rozdrobnione owoce i mleko, mieszamy.
  3. Do mokrych składników dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną patelnie nakładamy ciasto za pomocą łyżki. Fajna wielkość placuszków powstanie gdy ułożymy go z dwóch łyżek ciasta. Smażymy z dwóch stron.
  5. Placuszki możemy posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, dzięki bananowi są słodkie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.