Uwielbiam proste, zdrowe rozwiązania kuchenne. Uwielbiam tez te rozwiązania które starczają na kilka dni i się nie nudzą. Takiej zupki gotuję zawsze duży gar, bez względu czy ma starczyć dla 2 czy więcej osób. Nawet nie potrafię ugotować małego garnuszka, wiec zawsze z wielką ochotą jemy ją kilka dni 🙂
Składniki:
- 4-5 młodych ziemniaków
- 400 g fasolki szparagowej
- 3 młode marchewki
- 1 młoda pietruszka
- kawałek selera
- 1 mały por
- 1 cebula
- koperek
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki masła
- czubrica
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę. Por i marchew kroimy w krążki. Warzywa zalewamy mniej więcej 3 litrami wody, dodajemy cebulę w całości, solimy i gotujemy.
- Z fasolki szparagowej odkrawamy końcówki i kroimy ją na mniej więcej 3 cm kawałki. I po około 15 minutach dodajemy do zupy.
- Zupę gotujemy kolejnych 15 minut dodajemy 2 łyżki masła, czubricę, sól, pieprz i pieprz ziołowy.
- Przygotowujemy lane ciasto: miksujemy 2 jajka, z 5 łyżkami mąki, 2 łyżkami wody i szczyptą soli. Wlewamy powoli do gotującej się zupy, zagotowujemy. Na koniec dodajemy koperek.
Comments
Boskie zdjecia – to raz. Dwa – zupa swietna, taka domowa.
ładna miseczka!
pyszne, pyszne jedzonko!
a w domu ślicznie pachnie piwoniami 😀