Prosta zupa grzybowa

To bardzo prosta zupa, ale właśnie na nią czeka moja rodzina kiedy myśli o jesieni. W tym roku trochę przesadziłam z pieprzem, ale i tak smakowało:)

Składniki:

  • 1/2 kg grzybów (np. podgrzybków lub mieszanych)
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 5 ziemniaków
  • 100 g makaronu łazanki ( lub mniej, w zależności od upodobań)
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, sos sojowy ciemny

Przygotowanie:

Oczyszczamy grzyby bardzo dokładnie, kroimy na dość cienkie plasterki. Kapelusiki z mniejszych grzybków zostawiamy niepokrojone. Obieramy i kropimy cebule, wrzucamy na patelnie i dusimy z solą około 10 minut. Jeśli potrzeba w międzyczasie dolewamy wody, cebula nie może się zrumienić. Po tym czasie dorzucamy do cebuli grzyby i dusimy także około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.

W garnku gotujemy około 2 litrów wody, wrzucamy do niej podduszone grzybki, gdy woda z grzybami zacznie wrzeć dodajemy drobno pokrojone ziemniaki. Gdy ziemniaki się ugotują, wrzucamy do garnka makaron łazanki i gotujemy , ok 5 minut. Zupę doprawiamy do smaku i dodajemy na koniec 2 łyżki masła. Podajemy z pietruszką i/lub ze śmietaną. Osobiście wolę tę zupę bez śmietany. Smacznego:)

 

 

Comments

  1. paulkas

    🙂
    właśnie gotuję…
    ależ pachnie, jestem pewna że będzie smakowita 🙂
    … następnym razem zamienię ziemniaka na kaszę gryczaną …

  2. Post
    Author
  3. Roksana Bysiak

    Mnie zupa grzybowa zawsze kojarzy się z Wigilią 😀 (zastępuje barszcz z uszkami, gdyż nikt go nie lubi 😉 ) I zawsze kojarzę, że mama (nawet w jesień) gotuje grzybową z grzybów suszonych 🙂

  4. paulkas

    ten przepis jest super 🙂
    polecam wszystkim smakoszom grzybowej … mniam mniam
    Mój tata zadzwonił, ze nadjeżdża z dostawą grzybów wiec zaraz zabieram się za ponowne gotowania 🙂

Leave a Reply to KulinarnaJa Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.