Proste ciasto drożdżowe z malinami

Zawsze staram się mieć drożdże w domu, dają na prawdę dużo mozliwości. To ciasto powstało z tego co zastałam w lodówce, wygląda i smakuje pięknie:)

ciasto-drozdzowe-z-malinami-8

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 75 g fruktozy ( lub 100 g cukru)
  • 3 łyżki mleka + 75 ml mleka
  • 2 duże łyżki masła
  • 1 jajko + 1 jajko do smarowania ciasta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75 ml
  • 15 g drożdży
  • 250 g malin

ciasto-drozdzowe-z-malinami-5

Przygotowanie:

  1.  Podgrzewamy 3 łyżki mleka, ma być letnie ( podgrzałam je w kuchence mikrofalowej).  Dodajemy do niego 15 g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod  przykryciem na około 15 minut. Zaczyn ma urosnąć w tym czasie.
  2. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy 75 ml mleka . Ściągamy z gazu, zestawiamy by trochę przestygło i dodajemy 1 jajko, dokładnie mieszamy.
  3. W misce mieszamy mąkę, fruktozę i cukier waniliowy, dodajemy mleko z masłem i jajka oraz zaczyn. Ciasto ugniatamy, im dłużej zagniatamy ciasto drożdżowe tym lepiej, powinno zacząć odchodzić od dłoni.( jeśli płynnych składników wydaje się być za mało, w trakcie ugniatania możemy dodać trochę ciepłej wody) Następnie zostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia, pod przykryciem, na ok. 1,5 godziny.
  4. Gdy wyrośnie formujemy z niego wałek i układamy w posmarowanej oliwą keksówce.  Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. i układamy na nim maliny.
  5. Pieczemy je w temperaturze 220 stopni przez około 25 do 30 minut.

ciasto-drozdzowe-z-malinami-6

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.