Pyszna tarta z masą budyniową, malinami i porzeczkami

Skromna nie będę tym razem, bo wyszło przecudnie. Być może jestem stronnicza, ale idealnie wpasowało się to ciasto w mój nastrój:) Polecam:)

pyszna-tarta-z-masa-budyniowa-i-malinami-2

 

Składniki:

kruchy spód

  • 1 kostka masła
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody

masa budyniowa

  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 7-8 kopiastych łyżek cukru pudru
  • 1/2 kostki masła

+ owoce

  • 300-400 g malin
  • 3 garście porzeczek ( lub jeżyn)

pyszna-tarta-z-masa-budyniowa-i-malinami-1pyszna-tarta-z-masa-budyniowa-i-malinami-5

Przygotowanie:

  1. Mąki mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło i palcami łączymy składniki. Dodajemy żółtka i wodę i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy je przynajmniej na 30 -45 minut do lodówki.
  2. Ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie do tarty. Przykrywamy papierem do pieczenia, papier obciążamy. Ja do obciążenia papieru używam sztućców. Po 15 minutach pieczenia  ściągamy papier z obciążnikami i pieczemy kolejnych 15 minut. Tarte pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu spód odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Aby przygotować masę budyniową, przygotowujemy budyń z 2 opakowań budyniu waniliowego. Używamy do tego jednak 1/4 mleka mniej niż podają w przepisie na opakowaniu. Budyń słodzimy także bardziej ( 7-8 łyżek cukru pudru). Odstawimy go do całkowitego wystygnięcia.
  4. Gdy budyń wystygnie łączmy go za pomocą miksera z masłem.
  5. Masą wypełniamy spód, na wierzchu układamy owoce. Przed podaniem chłodzimy 2 godzinki w lodówce.

pyszna-tarta-z-masa-budyniowa-i-malinami-7


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.