Tę tartę dodałam do repertuaru moich ulubionych, sprawdzcie sami, jak smaczne połączenie tworzą te bardzo proste składniki 🙂 Smakowała także mojemu M, który do tart podchodzi dość obojętnie. Polecam:)
Składniki:
ciasto:
- 350 g mąki
- 175 g masła
- 3 łyżki śmietany 12 %
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki suszonej bazylii, sól
nadzienie:
- 500 g pieczarek
- 1 kulka sera mozzarella
- 100 g sera brie
- 250 ml śmietany 12%
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- świeża bazylia, sól
Przygotowanie:
- Przygotowanie quiche należy zacząć od wyrobienia ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, solimy ją, do niej dodajemy pokrojone masło z lodówki. Zacieramy masło z mąką, dodajemy śmietanę i wodę i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na minimum 3o minut do lodówki. Po tym czasie, należy je rozwałkować i umieścić w formie do tarty, ciasto nakłuć. Ciasto podpiekamy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
- W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plastry, i dusimy na oliwie, pod koniec duszenia dodajemy łyżkę masła i sól. Śmietanę łączymy z mlekiem i jajkami, masę solimy.
- Podpieczone ciasto wypełniamy pieczarkami, na których układamy pokrojony w plastry ser brie i mozzarellę. Całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną.
- Quiche ponownie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez mniej wiecej 25-30 minut.
Comments
Bo czasem w prostocie tkwi siła… 😉
Pysznie… lubię tu zaglądać , zdjęcia są rewelacyjne 🙂
Chętnie bym spróbowała 🙂
o tak, im więcej sera tym lepiej 🙂