Tak mi jakoś do podświadomości weszły słowa ze brokuły zdrowe, że nie potrafiłam ich ominąć na półce sklepowej. Poddałam je dość krótkiej obróbce termicznej i dodałam kilka innych składników by było jeszcze pyszniej. W tej potrawie ważne jest by nie gotować brokułów a jedynie je chwile podsmażyć na oliwie, nabierają wtedy wyjątkowego orzechowego smaku:)
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 1 mały brokuł
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 70 g sera cheddar
- 400 ml śmietany 18 %
- oliwa z oliwek
- sól, kolorowy pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek, gotujemy tak by był al dente.
- Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną szynkę szwarcwaldzką, następnie patelnie myjemy i wycieramy.
- Na czysta patelnie wylewamy łyżkę oliwy, na oliwie podsmażamy surowe brokuły, smażymy je około 3-4 minut,do momentu aż zaczną się delikatnie rumienić. Ściągamy je z patelni.
- Ponownie na patelnie wylewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokruszony cheddar, solimy oraz pieprzymy kolorowym pieprzem.
- Makaron, brokuły i szynkę szwarcwaldzka mieszamy, wszystko polewamy sosem serowym.
Comments
muszę wypróbować tak zrobione spaghetti, zawsze dodawałam zwykłą szynkę, no i nie brokuły
Brzmi pysznie, na pewno wypróbuję!
P.S. Chyba do listy składników wkradł się mały błąd… (;
Author
Błąd już poprawiony, dziękuję za czujność i pozdrawiam:)
Już mi ślinka leci 😀 Podoba mi się sposób na brokuły, muszę spróbować, bo bardzo nie lubię kiedy gotowane, są takie jakieś rozmokłe… Może w takiej postaci będą mi jeszcze bardziej smakować 🙂
Pierwszy raz widzę tego typu sposób na spaghetti. Nie wiedziałem, że jest coś takiego jak szynka ze Szwarcenegera 😀
Ojeju jak to wspaniale wygląda! aż czuję zapach tej szyneczki sera! świetna kombinacja.Pozdrawiam jesiennie 🙂
A co byś poleciła zamiast brokuł? Bo ogólnie nie jestem ich zwolenniczka ;P
Zmodyfikuje nieco przepis = wywalę brokuły i będzie super… Już czuje zapach topiącego się cheddara i smażonej szyneczki… mmmm 🙂
Ooo, szynka Szwardzwaldzka to chyba najlepsza szynka jaka istnieje pod słońcem 🙂 Bardzo ciekawe połączenie, wypróbuję dziś na obiad!
Uwielbiam brokuły, więc nie mogłam pominąć tego przepisu:) rewelacja!
Ja zamiast zwykłego makaronu dałem pełnoziarnisty. A więc teraz jest smacznie i zdrowo;) Zupełnie zdrowo by było gdyby zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym, ale nie dajmy się zwariować:)