Coraz bliżej święta, widać je już prawie wszędzie. W mojej kuchni także coraz więcej świątecznych zapachów, tym razem tradycyjny kek w nietradycyjnej formie. Smacznego:)
Składniki:
- 250 g masła
- 250 g mąki
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki fruktozy, lub szklanka cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 300 g bakalii ( ja użyłam: suszonych moreli, suszonych fig, mieszanki owoców kandyzowanych i migdałów w płatkach)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Masło i jajka wyciągamy z lodówki by nabrały temperatury pokojowej. Masło ucieramy z cukrem ( w moim wypadku z mieszanką cukru i fruktozy)na gładką masę. Oddzielamy białka od żółtek, żółtka dodajemy do masy z masła i cukru nadal ucierając. Mąkę przesiewamy, dosypujemy do niej proszek do pieczenia i łączymy ją z masą. Bakalie kroimy drobno i obtaczamy je w mące ziemniaczanej, dodajemy je do ciasta i dokładnie mieszamy.
Białka jajek ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta , mieszamy bardzo delikatnie.
Piekarnik rozgrzewamy do temperaturze ok. 170, 180 stopni. Foremki do muffinek wypełniamy ciastem do wysokości 3/4, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 3o minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto się upiekło. Gdy muffinki ostygną posypujemy je cukrem pudrem.
Comments
Pyszne! małe keksiki to idealna forma na większą imprezę świąteczną 🙂
Zadziwiające, bo miałam dokładnie ten sam pomysł na najbliższe muffinki 🙂