świąteczne muffinki a’la keks

Coraz bliżej święta, widać je już prawie wszędzie. W mojej kuchni także coraz więcej świątecznych zapachów, tym razem tradycyjny kek w nietradycyjnej formie. Smacznego:)

swiateczne-muffinki-ala-keks

 

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g mąki
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki fruktozy, lub szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 300 g bakalii ( ja użyłam: suszonych moreli, suszonych fig, mieszanki owoców kandyzowanych i migdałów w płatkach)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru

swiateczne-muffinki-ala-keks-1

 

Przygotowanie:

Masło i jajka wyciągamy z lodówki by nabrały temperatury pokojowej. Masło ucieramy z cukrem ( w moim wypadku z mieszanką cukru i fruktozy)na gładką masę. Oddzielamy białka od żółtek, żółtka dodajemy do masy z masła i cukru nadal ucierając.  Mąkę przesiewamy, dosypujemy do niej proszek do pieczenia i łączymy ją z masą.  Bakalie kroimy drobno i obtaczamy je w mące ziemniaczanej, dodajemy je do ciasta i dokładnie mieszamy.

Białka jajek ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta , mieszamy bardzo delikatnie.

Piekarnik rozgrzewamy do temperaturze ok. 170, 180 stopni. Foremki do muffinek wypełniamy ciastem do wysokości 3/4, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 3o minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto się upiekło. Gdy muffinki ostygną posypujemy je cukrem pudrem.

swiateczne-muffinki-ala-keks-3

Comments

Leave a Reply to Wiewióra Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.