Szybkie pierniczki

Bardzo lubię ten moment, gdy można już piec pierniki. W tym roku najprawdopodobniej będę musiała to zrobić w dwóch rzutach, bo schodzą na pniu. Dzieci mogłyby się żywic tylko nimi, a nie mam serca ich chować. Poniżej bardzo prosty przepis, z idealną ilością przyprawy korzennej, nie lubię gdy jest jej za dużo i piecze w język. Zapraszam po trochę świątecznej magii.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • 3 jaja
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
Szybkie pierniczki

Przygotowanie:

    1. Masło roztapiamy i studzimy.
    2. Do większej miski wrzucamy wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier puder, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i sól. Mieszamy je.
    3. Następnie dodajemy jajka, miód i przestygnięte rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto.
    4. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut.
    5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C.
    6. Po upływie 30 minut wyciagamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je na grubość około 4 mm i wykrawamy z niego ciasteczka. Pierniczki delikatnie podrastają w trakcie pieczenia.
    7. Ciasta pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciasta dekorujemy, ja użyłam kupionego pisaka i cukrowych kulek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.