tarta z jabłkami miodem i orzechami

Mega słodka i mega pyszna, zniknęła ze stołu w zastraszającym tempie:)

Składniki:

ciasto

  • 150 g mąki
  • 25 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżka wody

farsz

  • 150 ml miodu
  • 50 g masła
  • 50 g fruktozy
  •  3 jajka
  • 2 jabłka
  • kilka orzechów włoskich

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy masło i zagniatamy palcami. Dolewamy wody i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Rozwałkowujemy ciasto na poprószonej mąką stolnicy i wykładamy nim formę o średnicy około 24 cm. Nakłuwamy widelcem i schładzamy p[rzez kolejnych 3o minut.

Po tym czasie  umieszczamy na cieście aluminiową folię, a na niej groszki do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut w 190. Ściągamy folię i pieczemy kolejnych 15 minut.

W garnuszku roztapiamy na małym ogniu miód, masło i fruktozę. Ściągamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie dodać roztrzepane jajka i bardo dokładnie wymieszać.

Na kruchym cieście ułożyć pokrojone w plasterki jabłka, zalać je wcześniej połączonymi jajkami, miodem, fruktozą i masłem. Na wierzchu ułożyć orzechy np. włoskie lub migdały.  Piec około 30 minut. Podawać po ostygnięciu.



Comments

Leave a Reply to Marcin Górski Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.