Bardzo lubię masło orzechowe, rzadko jednak używam go do wypieków czy innych dań, bo znika mojej kuchni zanim zdążę je użyć. tym razem jednak mi się udało. Tarta wyszła świetna , sami spróbujcie:)
Składniki:
spód
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 duże kopiaste łyżki masła orzechowego
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki zimnej wody
- 2 szczypty soli
farsz
- 250 g sera ricotta
- 200 g śmietany
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 5 -6 łyżek fruktozy
- 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta zaczynamy od wyrobienia spodu. Do miski przesypujemy mąkę dodajemy do niej cukier, oraz zimne masło i masło orzechowe. Wszystkie składniki zacieramy palcami, następnie dodajemy żółtka i zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta forujemy kulę, pakujemy w woreczek i odstawiamy na 45 minut do lodówki.
- Po ok 45 minutach wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i układamy w formie do pieczenia tart i odstawimy na kolejnych 30 minut do lodówki.
- Po schłodzeniu ciasta przykrywamy je papierem do pieczenia, papier obciążamy. Tarte pieczemy w ten sposób 10 minut w 200 stopniach C. Ściągamy obciążenie i pieczemy kolejnych 8 minut.
- W trakcie gdy spód się piecze przygotowujemy farsz. Ricottę miksujemy z fruktozą, następnie dodajemy śmietanę ,jajko i żółtka wszystkie składniki miksujemy do momentu aż połączą się w gładką masę. Na sam koniec przecinamy laskę wanilii , wyciągamy z niej nasiona i dodajemy do farszu.
- Farsz wylewamy na podpieczony spód, i ponownie zapiekamy, tym razem w temperaturze 180 stopni C przez około 20-25 minut.
Comments
Przepyszna 🙂 nie sposób się od niej oderwać 🙂
To chyba najwspanialsza tarta jaką kiedykolwiek widziałam! 🙂
Mmm, wygląda wspaniale 🙂 Musiała smakować wyjątkowo 🙂
delikatna, kremowa… idealna!