Tarta z migdałami

Dziś są urodziny mojej siostry, długo zastanawiałam co upiec, ale na pomysł wpadłam dopiero dzisiaj i mam nadzieję, że mojej niesłodkolubnej siostrze posmakuje.  A korzystając z okazji życzę Ci wspaniałych ludzi wokół siebie, znalezienia Tego pięknego miejsca na ziemi,  z dala od zgiełku , życia z pasją, pod prąd , na przekór, spełniania marzeń i podejmowania nowych, ciekawych wyzwań:) No i smacznej tarty:)

tarta-z-migdalami-5

Składniki:

ciasto

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 3 szklanki zimnej wody

nadzienie

  • 200 g migdałów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 ml wody
  • 300 ml śmietany 30%

tarta-z-migdalami-7

Przygotowanie:

  1. Łączymy mąkę i cukier puder, do składników dodajemy posiekane zimne masło. Masło rozcieramy palcami. Do ciasta dodajemy 3 żółtka i 3 łyżki wody, szybko zagniatamy ciasto.Zawijamy w folie spożywczą  i odkładamy na 30 -45 minut do lodówki.
  2. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Cukier przesypujemy do garnka dodajemy wody i mieszamy do rozpuszczenia, gdy cukier się rozpuści wstawiamy garnek na gaz. i gotujemy na małym ogniu, od tego momentu nie mieszamy masy. Cukier z wodą gotujemy a do chwili gdy zacznie brązowieć ( karmelizować się) . Śmietanę podgrzewamy w drugim garnku. Ciepłą śmietanę wlewamy do karmelizowanego cukru  i energicznie mieszamy, gdy składniki połączą się ściągamy masę z gazu.
  3. Migdały siekamy.
  4. Gdy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je i układamy w formie do tary, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy. Możemy użyć do tego np sztućców. Ciasto pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika , wysypujemy na nie migdały, całość zalewamy wcześniej przygotowaną masą i wstawiamy je ponownie do piekarnika na 10 minut ( temp. 180 stopni)

tarta-z-migdalami-3tarta-z-migdalami-1

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.