Dziś są urodziny mojej siostry, długo zastanawiałam co upiec, ale na pomysł wpadłam dopiero dzisiaj i mam nadzieję, że mojej niesłodkolubnej siostrze posmakuje. A korzystając z okazji życzę Ci wspaniałych ludzi wokół siebie, znalezienia Tego pięknego miejsca na ziemi, z dala od zgiełku , życia z pasją, pod prąd , na przekór, spełniania marzeń i podejmowania nowych, ciekawych wyzwań:) No i smacznej tarty:)
Składniki:
ciasto
- 2 1/2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 3 szklanki zimnej wody
nadzienie
- 200 g migdałów
- 1/2 szklanki cukru
- 125 ml wody
- 300 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
- Łączymy mąkę i cukier puder, do składników dodajemy posiekane zimne masło. Masło rozcieramy palcami. Do ciasta dodajemy 3 żółtka i 3 łyżki wody, szybko zagniatamy ciasto.Zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na 30 -45 minut do lodówki.
- W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Cukier przesypujemy do garnka dodajemy wody i mieszamy do rozpuszczenia, gdy cukier się rozpuści wstawiamy garnek na gaz. i gotujemy na małym ogniu, od tego momentu nie mieszamy masy. Cukier z wodą gotujemy a do chwili gdy zacznie brązowieć ( karmelizować się) . Śmietanę podgrzewamy w drugim garnku. Ciepłą śmietanę wlewamy do karmelizowanego cukru i energicznie mieszamy, gdy składniki połączą się ściągamy masę z gazu.
- Migdały siekamy.
- Gdy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je i układamy w formie do tary, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy. Możemy użyć do tego np sztućców. Ciasto pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po 30 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika , wysypujemy na nie migdały, całość zalewamy wcześniej przygotowaną masą i wstawiamy je ponownie do piekarnika na 10 minut ( temp. 180 stopni)
Comments
Z pewnością siostrze smakowała – wygląda cudnie 🙂
Najlepsze życzenia dla jubilatki 🙂