Na co dzień lubię szybkie obiady, nie oszukujmy się nie zawsze mamy czas by w naszej kuchni gościły skomplikowane dania. Tortilla to także świetny pomysł na obiad na wynos. Możemy ją zrobić na słono na słodko, dodać wszystko to co kochamy i gwarantuję, że zawsze będzie pyszna.
Składniki:
- 2 placki tortilli
- 300-400 g krewetek
- sałata rzymska
- 1 duży gotowany burak
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka śmietany
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- mieszanka przypraw – przyprawa do bruschetty z firmy Prymat ( czosnek, papryka słodka, oregano, bazylia, cebula, sól)
- sól, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek pokrojony w plasterki, następnie dodajemy przyprawę do bruschetty i krewetki. Wszystko smażymy ok 5 minut.
- Aby przygotować sos łączymy jogurt i śmietanę, następnie przyprawiamy : przyprawą do bruschetty, ziołami i solą.
- Na placku tortilli układamy sałatę, pokrojone buraki, krewetki. Wszystko polewamy sosem i zawijamy placek.
Comments
Sama nie wiem czy przekonam się do buraka w takim połączeniu. Ale tortilla z krewetkami to ogólnie zawsze dobry pomysł!