Mój mąż nie wierzył w tą zapiekankę, podszedł do niej co najmniej z dystansem. W trakcie pałaszowania zmienił jednak zdanie i nałożył sobie dwie dokładki. Ja bardzo lubię ziemniaczane zapiekanki, pewnie dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem:) Smacznego moi drodzy:)
Składniki:
- 6-7 dużych ziemniaków
- 1 duża marchew
- 150 g wędzonego łososia
- 1 duża czerwona cebula
- 100 g sera żółtego np. Gouda
- 1 jajko
- 150 ml śmietany 30 %
- 100 ml mleka
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Ziemniaki i marchew myjemy i obieramy oraz podgotowujemy przez około 15-20 minut. Następnie odcedzamy o kroimy w krążki.
- Cebulę także obieramy, kroimy w krążki i podsmażamy na oliwie.
- Łososia kroimy w paski, ser żółty ścieramy na tarce.
- Formę do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek, układamy na niej pierwsza warstwę z ziemniaków, marchewki oraz cebuli, łososia, warstwę solimy i pieprzymy. Składniki układamy warstwowo do wyczerpania, każdą warstwę solimy i pieprzymy. Ostatnia warstwę posypujemy startym serem żółtym.
- Śmietanę, mleko i jajko łączymy, masę solimy i pieprzymy, polewamy nią zapiekankę.
- Potrawę zapiekamy w temperaturze 180 stopni C przez 30-40 minut.
Comments
Wygląda cudownie 🙂