Zapiekanka z ziemniakami i wędzonym łososiem

Mój mąż nie wierzył w tą zapiekankę, podszedł do niej co najmniej z dystansem. W trakcie pałaszowania zmienił jednak zdanie i nałożył sobie dwie dokładki. Ja bardzo lubię ziemniaczane zapiekanki, pewnie dlatego, że  kojarzą mi się z dzieciństwem:) Smacznego moi drodzy:)
zapiekanka-z-ziemniakami-i-wedzonym-lososiem-1

Składniki:

  • 6-7 dużych ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 duża czerwona cebula
  • 100 g sera żółtego np. Gouda
  • 1 jajko
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

zapiekanka-z-ziemniakami-i-wedzonym-lososiem-3

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i marchew myjemy i obieramy oraz podgotowujemy przez około 15-20 minut. Następnie odcedzamy o kroimy w krążki.
  2. Cebulę także obieramy, kroimy w krążki i podsmażamy na oliwie.
  3. Łososia kroimy w paski, ser żółty ścieramy na tarce.
  4. Formę do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek, układamy na niej pierwsza warstwę z ziemniaków, marchewki oraz cebuli, łososia, warstwę solimy i pieprzymy. Składniki układamy warstwowo do wyczerpania, każdą warstwę solimy i pieprzymy. Ostatnia warstwę posypujemy startym serem żółtym.
  5. Śmietanę, mleko i jajko łączymy, masę solimy i pieprzymy, polewamy nią zapiekankę.
  6. Potrawę zapiekamy w temperaturze 180 stopni C przez 30-40 minut.

zapiekanka-z-ziemniakami-i-wedzonym-lososiem-5

Comments

Leave a Reply to Marcin Górski Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.