Zimowa herbata z malinami, imbirem i rozmarynem

Ci którzy mnie znają wiedzą, że nie mogę pić wina. Przeszkadza mi to tylko w okresie przedświątecznym, gdy korzenny zapach grzańca kusi na każdej imprezie i na każdym jarmarku. Potrafię sobie jednak doskonale z tym radzić za pomocą rożnego rodzaju aromatycznych, zimowych herbat. Dziś wersja z rozmarynem, i nawet jeśli obawiacie się troszkę tego dodatku, gwarantuję , że warto zaryzykować.

Składniki:

  • 2 torebki herbaty , ja użyłam herbaty malina z pigwą
  • 150 g mrożonych malin
  • 1/2 cytryny
  • 2 gałązki rozmarynu
  • ok 4 cm kawałek imbiru
  • 3 lub 4 łyżki erytrytolu lub cukru, miodu

Przygotowanie:

  1. Mrożone maliny z kilkoma łyżkami wody i erytrytolem lub cukrem dusimy na małym ogniu.
  2. W większym dzbanku zaparzamy herbatę z dodatkiem pokrojonego w plastry imbiru. Ja użyłam herbaty malina z pigwą, polecam w tym wypadku wszystkie herbaty malinowe, a także pomarańczowe.
  3. Do dzbanka dodajemy rozmaryn, posłodzone maliny oraz pokrojone w plastry cytryny. Herbatka gotowa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.