Zupa cebulowo-pieczarkowa

Pierwszą i najlepszą w życiu zupę cebulową jadłam w restauracji Au cadet de gascogne w Paryżu, cudna, zatłoczona restauracja  w okolicy Montmartre i wspaniała zupa zostawiły w mojej pamięci magiczny obraz…  Dzisiaj przedstawiam swoją wariację na temat zupy cebulowej. Smacznego:)

zupa-cebulowo-pieczarkowa-5

 

Składniki:

  • 3 duże cebule
  • 500 g pieczarek
  • 1,5 l bulionu ( drobiowy, wołowy, lub warzywny)
  • 5 grzybków leśnych suszonych
  • 1 łyżka masła
  • bagietka
  • po łyżce startego sera na każdą kokilkę
  • sól, pieprz, oliwa

zupa-cebulowo-pieczarkowa-3

Przygotowanie:

  1. Kroimy w krążki lub kostkę cebulę i dusimy na patelni, cebula nie może się przyrumienić. Gdy zacznie mięknąć dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i nadal dusimy. Cebulę z pieczarkami solimy i dodajemy łyżkę masła pod koniec duszenia.
  2. Bulion ( może być rosół z poprzedniego dnia) podgrzewamy i dodajemy do niego podsmażoną cebulę z pieczarkami. Wrzucamy suszone leśne grzyby i gotujemy około 20-30 minut.
  3.  Z bagietek robimy grzanki w piekarniku. Zupę przelewamy do kokilek, do każdej dajemy kromkę bagietki, z wierzchu posypujemy serem.
  4. Zupę zapiekamy w temperaturze 200 stopni dosłonie kilka minut do momentu rozpuszczenia się sera.

zupa-cebulowo-pieczarkowa-1


Comments

  1. videostrefa

    Myślę, że jeśli ktoś ma rękę do gotowania i potrafi to ładnie ozdobić powinien nie zaprzestawać na zwykłym blogu. Może coś więcej np. jakieś video z kuchni i techniką przyrządzania. Mi np nigdy sam przepis nie wystarcza jak danie jest skomplikowane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.