Zupa krem na poprawę nastroju. Użyłam dzisiaj dyni, która czekała swoją kolej już jakiś czas. Myślałam nad nią bardzo długo… jednak nie mogło być inaczej… zupa krem z dyni wygrała!
Składniki:
- 1 ok. kg dynia
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 250 g mrozonych krewetek
- 1 1/2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka tartej trawy cytrynowej ( lub 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka imbiru startego na małych okach
- 3 ząbki czosnku
- 1 pikantna papryczka chili
- sos sojowy
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Dynię rozkrawamy na pół, usuwamy pestki ( które możemy wysuszyć, a później pałaszować) , obieramy ze skórki oraz kroimy na kawałki ok 3 na 3 cm. Marchewkę także obieramy i kroimy w talarki.
- Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek na której podsmażamy cebulę, dodajemy do niej tajska czerwona pastę curry i dokładnie mieszamy. Po kilku minutach do cebuli dodajemy dynie oraz marchew i chwile podsmażamy. warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym i 1 szklanką wody, doprawiamy do smaku sosem sojowym i gotujemy ok 25 minut, do miękkości warzyw.
- Pod koniec gotowania dodajemy do zupy startą trawę cytrynową i tarty imbir, ściągamy zupę z palnika i zostawiamy by chwile przestygła. Rozdrabniamy blenderem.
- Krewetki rozmrażamy. Pikantna papryczkę kroimy w plasterki podobnie czosnek, wrzucamy je na rozgrzaną oliwę, a do nich dodajemy krewetki podsmażamy 3 minutki.
- Zupę podajemy z krewetkami.
Comments
Uwielbiam tą odrobinę pikanterii 🙂
Dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
Author
No ja uwielbiam tą zupkę!! Zniknęła u mnie w mgnieniu oka…
Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w konkursie na najlepsze zdjęcie dania z dynią 🙂
http://jestsmak.blogspot.com/2013/10/konkurs-dyniowy.html