Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

Muszę się ogrzać tym zapachem, kolorem i ciepłem. Tyle lata jest w tej soczystej zupie, tyle promieni słońca….

zupa-krem-z-pieczonej-papryki-i-pomidorow-5

Składniki:

  • 2 papryki
  • 5 pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • kawałek selera
  • sól, kolorowy pieprz
  • chleb i masło do grzanek ( czosnek do grzanek opcjonalnie)

zupa-krem-z-pieczonej-papryki-i-pomidorow-6

Przygotowanie:

  1. Pomidory i paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika, przekładamy do foliowego woreczka delikatnie skrapiamy zimną wodą i szczelnie zamykamy.
  2. Gdy warzywa przestygną ściągamy z nich skórkę. Powinna idealnie odchodzić.
  3. Do garnka wlewamy około 1 litra wody dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i jedną cebulę. Gotujemy wywar warzywny, około 30 minut.
  4. W tym czasie jedną z cebul kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, cebula ma się zeszklić, nie przyrumienić.
  5. Z wywaru wyciągamy cebulę, seler i pietruszkę dodajemy natomiast paprykę, pomidory i zeszkloną cebulę. Gotujemy około 10 minut, po tym czasie zupę ściągamy z gazu. Zostawiamy do przestygnięcia. PO kilku minutach rozdrabniamy blenderem.
  6. Aby przygotować grzanki wrzucamy chleb na suchą patelnię, gdy grzanki nieco się przyrumienią roztapiamy na nich masło i szybko ściągamy z patelni.
  7. Zupę podajemy z kolorowym pieprzem i świeżą kolendrą.

zupa-krem-z-pieczonej-papryki-i-pomidorow-3


Comments

  1. Post
    Author

Leave a Reply to Pola Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.