Muszę się ogrzać tym zapachem, kolorem i ciepłem. Tyle lata jest w tej soczystej zupie, tyle promieni słońca….
Składniki:
- 2 papryki
- 5 pomidorów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- kawałek selera
- sól, kolorowy pieprz
- chleb i masło do grzanek ( czosnek do grzanek opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Pomidory i paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika, przekładamy do foliowego woreczka delikatnie skrapiamy zimną wodą i szczelnie zamykamy.
- Gdy warzywa przestygną ściągamy z nich skórkę. Powinna idealnie odchodzić.
- Do garnka wlewamy około 1 litra wody dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i jedną cebulę. Gotujemy wywar warzywny, około 30 minut.
- W tym czasie jedną z cebul kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, cebula ma się zeszklić, nie przyrumienić.
- Z wywaru wyciągamy cebulę, seler i pietruszkę dodajemy natomiast paprykę, pomidory i zeszkloną cebulę. Gotujemy około 10 minut, po tym czasie zupę ściągamy z gazu. Zostawiamy do przestygnięcia. PO kilku minutach rozdrabniamy blenderem.
- Aby przygotować grzanki wrzucamy chleb na suchą patelnię, gdy grzanki nieco się przyrumienią roztapiamy na nich masło i szybko ściągamy z patelni.
- Zupę podajemy z kolorowym pieprzem i świeżą kolendrą.
Comments
Wygląda wspaniale i zapewne też tak smakuje. Moje klimaty 🙂
uwielbiam tą zupę a dawno nie jadłam. narobiłaś mi smaka :P)
Fantastyczna! Czas,bym ja też zrobiła krem paprykowy:)
Twoja zupa wygląda bardzo słonecznie! Przyjemnie na nią patrzeć, gdy za oknem tak ponuro i szaro…
Author
Jeśli ktoś jeszcze nie gotował , nie jadł tej zupki, polecam:))