Żurek z dodatkami

Za oknem ostatnie podrygi zimy, mam nadzieję! A wszyscy dobrze wiedzą, że żurek najlepiej smakuje zimą. Ten jest pyszny, pełen dodatków, bardzo sycący. To jedna z pierwszych zup, które nauczyłam się gotować,pewnie dlatego, że najczęściej wystarczy za dwa dania, a także dlatego, że bardzo ją lubię, następnym razem obiecuję, że sama zrobię zakwas. Tym razem gotowałam z moim M. On także staje się coraz lepszym kucharzem.

zurek-z-dodatkami-2

 

Składniki:

  • ok 250 g boczku wędzonego
  • ok 200 g dobrej kiełbasy
  • ok 1 litra zakwasu na żur
  • kilka jajek
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, liść laurowy, majeranek jeśli ktoś lubi

zurek-z-dodatkami-4

 

Przygotowanie:

  1. Boczek wędzony gotujemy w około 3 litrach wody. Po jakiś 20 minutach wyciągamy boczek, a do wody wlewamy zakwas na żurek. Wodę z zakwasem doprowadzamy do wrzenia, solimy, pieprzymy, dodajemy majeranku. Pozostawiamy zupę na najmniejszym ogniu.
  2. W tym czasie podsmażamy drobno pokrojony boczek i kiełbaskę. Gdy będą w złotym kolorze dodajemy je do zupy.
  3. Na osobnej patelni podsmażamy także pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zacznie mięknąć dodajemy do niej pokrojonych w plastry pieczarek.  Gdy cebula z pieczarkami się uduszą dodajemy je do żurku.
  4. Na sam koniec do żurku wciskamy czosnek i skręcamy gaz.
  5. Zupę podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami i chlebem.

zurek-z-dodatkami-6

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.