Lubię gdy zostaje mi ryż, często gotuję go więcej w nadzieji, że będę mogła usmażyć ryżowe kotleciki. Są idealnym daniem dla mojego 16 miesięcznego syna, i drugim śniadaniem do pracy dla męża. Tym razem wersja jarmużowo-szpinakowa. Dodajcie do kotlecików ulubionych ziaren, ja dodałam słonecznika, równie pyszne będą z sezamem lub dynią. Smacznego!
Składniki:
- 300 g ryżu ( ważony przed gotowaniem)
- 200 g jarmużu
- 100 g młodego szpinaku
- 1 jajko
- ok 10 łyżek płatków owsianych
- 5 łyżek słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki suszonej cebuli, sól
- oliwa z oliwek
- Jarmuż i czosnek dusimy na oliwie z dodatkiem czosnku, warzywa solimy. Grube łodygi z jarmużu drobno kroimy.
- słonecznik prażymy na suchej patelni.
- Do zimnego ryżu dodajemy jajko, 5 łyżek płatków owsianych, jarmuż z czosnkiem, ssłonecznik, cebulę suszoną i sól. Wszystko mieszamy ręką. Dłoń moczymy w zimnej wodzie i formujemy z masy kotleciki. Panierujemy je w płatkach owsianych. Smażymy na oliwie z oliwek.
Comments
wspaniały pomysł 🙂
Ciekawy pomysł. Czy mąż na drugie śniadanie jada je w wersji na zimno czy odgrzewa?
Author
Jeśli ma możliwość to odgrzewa,jeśli akurat nie może pałaszuje na zimno 🙂 pozdrawiam 🙂