Zima to dla mnie czas gorących jaglanek i owsianek. Im jestem starsza tym coraz bardziej je lubię. Podoba mi się nieskończona ilość możliwości jakie oferują. Podoba mi się to , że mogę zrobić kilka porcji naraz, wstawić do lodówki. Podoba mi się, że to zdrowy i prosty posiłek , który bardzo smakuje mojemu dziecku. A wy lubicie jaglanki i owsianki? Ja lubię nawet tą najprostszą, czyli płatki owsiane ugotowane na mleku bez żadnych dodatków.
Składniki dla dwóch osób:
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią ( lub laska wanilii)
- 2 jabłka
- 2 kiwi
- 2-3 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka mrożonych malin
- Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni . Następnie zalewamy mlekiem i gotujemy z dodatkiem wanilii . Jeśli będzie taka potrzeba w trakcie gotowania uzupełniamy wyparowane mleko wodą.
- Jabłka i kiwi obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Owoce podsmażamy kilka minut na miodzie, nie trzymamy ich jednak na patelni zbyt długo, lubię gdy są al dente.
- Jaglankę podajemy na ciepło z duszonymi owocami oraz mrożonymi zimnymi malinami.