Zdrowe pierniczki z mąki orkiszowej i cukru kokosowego

Zapach pierników w domu, to mój ulubiony zapach domu w grudniu. Piekę je w tym czasie kilka razy, by jak najbardziej nacieszyć się tym czasem. Chowam je później po kątach, przed małymi domowymi elfami, by przetrwały do świąt. Niestety małe elfy mają swoje sposoby i bywa z tym różnie. Tym razem zależało mi na nieco zdrowszej wersji pierników, wyszło bardzo smacznie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 630
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonek
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do większej miski wsypujemy obie mąki oraz dodajemy resztę sypkich składników: kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i sól.
  2. Do sypkich składników dodajemy masło, jajko i miód – wszystko w temperaturze pokojowej.
  3. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt sypkie dodajemy do zagniatania 1 lub dwie łyżki wody.
  4. Pakujemy je w papier i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  5. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm i wykrawamy ciasteczka.
  6. pieczemy je około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy i jeśli chcemy, lukrujemy i ozdabiamy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.