Zapiekanka z tuńczykiem i pomidorami

Eh… :), długie godziny w kuchni zdecydowanie poprawiają mi humor 🙂 Czasami jednak nie muszą to być długie godziny, wystarczy szybka zapiekanka z tuńczyka, a szary dzień robi się dużo bardziej kolorowy. Tym razem wyszła bardzo prosta, ja polecam jednak poeksperymentować, dodać np. papryki lub brokułów jeśli lubimy, dajcie waszej kulinarnej wyobraźni poszaleć.

zapiekanka-z-tunczykiem-i-pomidorami-3

 

Składniki:

  • ok 350 gram makaronu
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • ok 100 startego sera mozzarella
  • 2 garście szczypiorku
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

zapiekanka-z-tunczykiem-i-pomidorami-4

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy drobno i dusimy na oliwie z oliwek, gdy zacznie mięknąć dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Pomidory z z cebulą solimy i dusimy kilka minut, następnie dodajemy 1 puszkę tuńczyka z niewielką ilością oleju z puszki. Tuńczyka rozdrabniamy w sosie pomidorowym i dusimy jeszcze chwilę.

Do żaroodpornego naczynia wrzucamy makaron, polewamy go pomidorami z tuńczykiem z patelni, na wierzchu układamy tuńczyka z drugiej puszki, pozostawiając go w większych kawałkach. Całość posypujemy startym serem mozzarella i zapiekamy ok 10 minut w temperaturze 200 stopni. podajemy ze szczypiorkiem.  jest to porcja na mniej wiecej 4 ososby.

zapiekanka-z-tunczykiem-i-pomidorami

Comments

  1. Małgosia

    A u mnie od dłuższego czasu leży puszka z tuńczykiem. Chyba najwyższy czas ją wykorzystać. Twoja zapiekanka wygląda super, a poza tym jest prosta i szybka. A to środku tygodnia jest bezcenne. Dzięki za pomysł. Pozdrawiam, Małgosia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.