Prosty proces dzięki któremu powstaje ten deser mnie zachwyca, czas jaki potrzebujemy by go przygotować to w zasadzie czas trwania ubijania śmietanki, podejrzewam że 5 minut nam wystarczy. Już niedługo walentynki, może skusicie się, na taki walentynkowy deser. I tutaj polecam go szczególnie Panom by przygotowali go dla swoich ukochanych.
Składniki:
- 300 ml śmietany 30 %
- 4 łyżeczki cukru pudru
- kilka kostek ( około 8 ) gorzkiej czekolady
- kilka migdałów ( może być także około 8)
Przygotowanie:
Do 30% śmietanki dodajemy stopniowo cukier puder i miksujemy do czasu aż śmietanka stanie się sztywna. Rozdzielamy ją na połowę i do jeden z części dodajemy około 4 kostek ( lub więcej oczywiście) tartej gorzkiej czekolady, nadal miksujemy. Do tej samej części dodajemy także kilka startych migdałów ( 4 lub więcej) i nadal miksujemy przez chwilkę. W salaterce układamy najpierw bitą śmietanę z czekoladą i migdałami, następnie posypujemy ją warstwa czekolady, a później układamy na wierzchu bitą śmietanę bez dodatków.
Całość dekorujemy posypując startą gorzką czekoladą. Jest to przepis dla dwóch osób. Smacznego:)
Comments
Wspaniały 🙂 Zjadłabym taki pucharek 🙂
Omg. Boski.
Pyszności! Zachwyca mnie prostota wykonania i dobór składników 🙂