Te mini serniczki z mascarpone i białą czekoladą to błyskawiczny deser, który spełni oczekiwania nawet bardzo wymagających słodyczomaniaków, a nawet tych którzy za słodkim nie przepadają. Do wyjątkowe zestawienie słodyczy z białej czekolady, sera i kwaskowatości owoców, oraz przyrumienionych orzechów. Można go zmodernizować o ulubione orzechy i owoce, mogą być także duszone. Do deseru dodaję także czasem kruszone herbatniki.
Składniki:
- 200 ml 36% śmietany
- 1 serek mascarpone
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 owoc granatu
- 150 g malin, lub musu malinowego
- około 8 łyżek płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Aby to zrobić ustawiamy metalową lub szklaną miseczkę na garnku z gotującą się wodą , wrzucamy do niej czekoladę i mieszamy co jakiś czas. Odstawiamy by trochę przestygła.
- Śmietanę ubijamy, aby to się udało powinna być dobrze schłodzona.
- Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i łączymy składniki za pomocą miksera, następnie dodajemy roztopioną czekoladę. Czekolada ma być jeszcze płynna ale już nie gorąca.
- Płatki migdałów prażymy na suchej patelni tak by były delikatnie brązowe.
- Granata obieramy.
- Na dnie salaterek umieszczamy maliny lub mus malinowy, ewentualnie sok malinowy. Na malinach układamy masę serową, płatki migdałów, następnie znów masę serową a na wierzchu granata.
- Deser odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.