Mini serniczki z granatem i prażonymi migdałami

Te mini serniczki z mascarpone i białą czekoladą to błyskawiczny deser, który spełni oczekiwania nawet bardzo wymagających słodyczomaniaków, a nawet tych którzy za słodkim nie przepadają. Do wyjątkowe zestawienie słodyczy z białej czekolady, sera i kwaskowatości owoców, oraz przyrumienionych orzechów. Można go zmodernizować o ulubione orzechy i owoce, mogą być także duszone. Do deseru dodaję także czasem kruszone herbatniki.

Składniki:

  • 200 ml 36% śmietany
  • 1 serek mascarpone
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 owoc granatu
  • 150 g malin, lub musu malinowego
  • około 8 łyżek płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Aby to zrobić ustawiamy metalową lub szklaną miseczkę na garnku z gotującą się wodą , wrzucamy do niej czekoladę i mieszamy co jakiś czas. Odstawiamy by trochę przestygła.
  2. Śmietanę ubijamy, aby to się udało powinna być dobrze schłodzona.
  3. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i łączymy składniki za pomocą miksera, następnie dodajemy roztopioną czekoladę. Czekolada ma być jeszcze płynna ale już nie gorąca.
  4. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni tak by były delikatnie brązowe.
  5. Granata obieramy.
  6. Na dnie salaterek umieszczamy maliny lub mus malinowy, ewentualnie sok malinowy. Na malinach układamy masę serową, płatki migdałów, następnie znów masę serową a na wierzchu granata.
  7. Deser odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.