Sos jest najczęściej podstawą całej sałatki , nadaje jej charakter i smak. Ważne jest by został przyrządzony z głową, by nadał sałatce smaku a nie zdominował ja pozbawiając innych składników ważności.
Do przygotowania sosu dobrze sprawdzają się shakery, ale także stare, dobre, zakręcane słoiki. Zamiast metody potrząsania można użyć ubijaczki, spieniaczki czy widelca.
Sos Winegret:
Przygotowuje się go w proporcji 1 część octu i 2 lub 3 części oleju, dodajemy sól pieprz, a także musztardę, co sprawi ze sos stanie się bardziej wyrazisty. Do tego sosu można także dodać siekaną cebulę i zioła.
Sos winegret można przetrzymywać w lodówce w zamkniętym pojemniku nawet tydzień, warto więc przygotowywać go na zapas. Sosy winegret świetnie pasują do najróżniejszych sałat.
Comments
Ja jestem wielkim fanem sosu czosnkowego. Mógłbym go stosować do wszystkiego 🙂