Smaczna , prosta i szybka w przygotowaniu przekąska. Bardzo lubię pieczarki w tej wersji, świetne na ciepło i zimno, na kolację oraz na wiosenny piknik:)
- 500 g dużych pieczarek
- 50 g boczku wędzonego w cienkich plasterkach
- 80 g szynki szwarcwaldzkiej
- 1 kulka sera mozzarella
- 10 listków świeżej bazyli
- oliwa z oliwek
- pieprz kolorowy
Przygotowanie:
- Pieczarki myjemy i obieramy , kapelusze oddzielamy od nóżek.
- Nóżki pieczarek i jedną pieczarkę ścieramy na tarce o grubych okach.
- Boczek i szynkę szwarcwaldzką kroimy w drobniutką kosteczkę i dodajemy do startych pieczarek, do farszu dodajemy także pokrojoną w kostkę mozzarelle oraz drobno pokrojoną bazylię. Farsz mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem, szynką i boczek są słone więc raczej nie trzeba dosalać farszu.
- Nadzienie umieszcamy w kapeluszach pieczarek, a faszerowane pieczarki ukłdamy w naczyniu żaroodpornym, oraz skarpiamy oliwą z oliwek.
- Pieczarki zapiekamy 15-20 minut w temperaurze 180 stopni C, podajemy ze świeżą bazylią.
Comments
Ileż to jest opcji nadziewania pieczarek! Tę zapisuję koniecznie do wypróbowania 🙂 Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 🙂
Ja nie jadam fast foodow oraz nie sldoze herbaty ale nie umiem ograniczyc sie ze slodyczami i boje sie ze przytyje ale staram sie codziennie cwiczyc. Co najgorsze moja mama kupuje slodycze te ktore najbajdziej lubie i ulegam tej pokusie