Deser z mascarpone i truskawkami

Ten deser nie należy do niskokalorycznych, ale grzeszyć rzecz ludzka:))) Jest świetny, bardzo prosty w przygotowaniu i pyszny. Aby zmniejszyć jego kaloryczność dodałam do niego fruktozę zamiast cukru. Można także wymieszać mascarpone pól na pól z serkiem philadelphia, aby nieco uspokoić swoje sumienie:P

deser-z-mascarpone-i-truskawkami-1

 

Składniki:

  • 400 g sera mascarpone
  • 5-6 kopiastych łyżeczek fruktozy ( jeśli chcemy użyć cukru to troszkę więcej)
  • 200 g mrożonych truskawek

deser-z-mascarpone-i-truskawkami-3

 

Przygotowanie:

Mrożone truskawki wyciągamy wcześniej z zamrażarki by się rozmroziły. Serek mascarpone słodzimy i dokładnie mieszamy mikserem z kilkoma truskawki  oraz wkładamy na około 30 minut do lodówki. Truskawki miażdżymy w blenderze , polewamy nimi rozlany do salaterek serek mascarpone, a patyczkiem rysujemy szlaczki, wzory.  Truskawek już nie słodziłam , ponieważ sam serek jest wystarczająco słodki. Do tego deseru można dodać także wiórków kokosowych. Deser wstawiamy na kilka godzin do lodówki, jeśli ktoś woli by deser całkiem stężał można dodać do niego żelatyny, ja jednak wolę Go bez żelatyny! Idealny sobotni deser! Smacznego:)

deser-z-mascarpone-i-truskawkami-2


Comments

  1. Roksana Bysiak

    Mmmm… Uwielbiam serek mascarpone i truskawki, a ten deserek wygląda tak apetycznie. Niestety obecnie jestem na diecie, więc będzie musiał poczekać na wypróbowanie 😉

  2. gin

    Raz się żyje 😉 Poza tym nikt nie każe zaraz zjadać kilograma takiego deseru… A dla takiego smaku warto poćwiczyć kwadrans dłużej, żeby zgubić nadprogramowe gramy 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.