Szybki ryż z owocami morza

Szybki i ciekawy obiad, dobrze smakuje także na zimno imitując pożywną sałatkę:) Dla mnie najważniejszy jest omlet który dodaję do tego dania!

szybki-ryz-z-owocami-morza-1

 

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki nieugotowanego ryżu basmati
  • 250 g mrożonych krewetek
  • 250 g dobrej mieszanki mrożonych owoców morza
  • kawałek łososia ok 100-150 g
  • ok 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • ok 4-5 ząbków czosnku
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
  • pietruszka

szybki-ryz-z-owocami-morza-3

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy nieugotowany ryż i chwilę go prażymy z cebulą, oraz zalewamy go 2 szklankami wody, gotujemy pod przykryciem 15 minut, po tym czasie zostawiamy go pod przykryciem na kolejnych 10 minut.Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy i dusimy posolone na patelni, oraz dodajemy je do ryżu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy na nią pokrojony w plasterki czosnek i dodajemy przepłukane krewetki oraz owoce morza, solimy i podduszamy, gdy będą miękkie ściągamy z gazu i dodajemy wraz z wytworzonym sosem do ryżu. Łososia nacieramy czosnkiem i także podsmażamy kilka minut na patelni, kroimy i dodajemy do potrawki. Dodajemy kukurydzę i groszek, bardzo ostrożnie mieszamy.

Na koniec przygotowujemy omlet, roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, cienko pokrojoną pietruszkę, solimy, dokładnie mieszamy i wylewamy na patelnię. z 3 jajek robię 2 cienkie omlety. Usmażone zwijam i kroję, ozdabiam nimi danie. Całą potrawkę posypuję obficie pietruszką.

szybki-ryz-z-owocami-morza


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.