Szybki i ciekawy obiad, dobrze smakuje także na zimno imitując pożywną sałatkę:) Dla mnie najważniejszy jest omlet który dodaję do tego dania!
Składniki:
- 1 1/2 szklanki nieugotowanego ryżu basmati
- 250 g mrożonych krewetek
- 250 g dobrej mieszanki mrożonych owoców morza
- kawałek łososia ok 100-150 g
- ok 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- ok 4-5 ząbków czosnku
- 3 jajka
- 50 ml mleka
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
- pietruszka
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy nieugotowany ryż i chwilę go prażymy z cebulą, oraz zalewamy go 2 szklankami wody, gotujemy pod przykryciem 15 minut, po tym czasie zostawiamy go pod przykryciem na kolejnych 10 minut.Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy i dusimy posolone na patelni, oraz dodajemy je do ryżu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy na nią pokrojony w plasterki czosnek i dodajemy przepłukane krewetki oraz owoce morza, solimy i podduszamy, gdy będą miękkie ściągamy z gazu i dodajemy wraz z wytworzonym sosem do ryżu. Łososia nacieramy czosnkiem i także podsmażamy kilka minut na patelni, kroimy i dodajemy do potrawki. Dodajemy kukurydzę i groszek, bardzo ostrożnie mieszamy.
Na koniec przygotowujemy omlet, roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, cienko pokrojoną pietruszkę, solimy, dokładnie mieszamy i wylewamy na patelnię. z 3 jajek robię 2 cienkie omlety. Usmażone zwijam i kroję, ozdabiam nimi danie. Całą potrawkę posypuję obficie pietruszką.
Comments
już się nie mogę doczekać, kiedy go spałaszuję 🙂