No więc sama jestem zaskoczona i to pozytywnie smakiem tych kotlecików. Kiedyś, dawno temu jadłam podobne w jakiejś restauracji jednak zamiast mięsa mielonego były w nich wątróbki. Wersja z mięsem mielonym też jest świetna!
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 1/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- 1 jajko
- 200 ml śmietany 12 %
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3 ząbki czosnku
- olej, sól, pieprz, świeże zioła np rozmaryn
- koperek
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko i pozwalamy jej przestygnąć. W tym czasie przyprawiamy mięso: dodajemy do niego pokrojoną drobno 1 cebulę, 2 pieczarki starte na grubych okach, czosnek, sól, pieprz, rozmaryn, 1 jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do mięsa kaszę gryczaną i także mieszamy. Formujemy kotleciki na bułce tartej, podobnie jak zwykłe kotlety mielone. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Na drugiej patelni dusimy pokrojoną drobno cebulę, po kilku minutach dorzucamy pokrojone w plastry pieczarki, sos solimy i pieprzymy. Gdy pieczarki oddadzą część wody dodajemy do nich śmietanę i w razie konieczności troszkę wody. Dusimy sos kilka minut.
Kotleciki podajemy z sosem i koperkiem.
Comments
pyszności! ac, uwielbiam takie domowe obiady.
Świetny pomysł na obiad! Na pewno wykorzystam 🙂