Składniki:
Ciasto
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100g masła
- 1 jajko
Nadzienie
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 50 g masła
- sok z 2 cytryn polówki cytryny
- skórka z połowki cytryny
Należy zagnieść ciasto z mąki, zmielonego cukru (lub cukru pudru) masła i jajka i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć , rozwałkować wyciać fragmenty i włożyć do foremek. Każdą tartaletke nakryć papierem pergaminowym i obciążyć ziarnami fasoli. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni, ja piekę tartaletki w prodiżu.
W tym czasie przygotowuję nadzienie. Do garnka nalewam wody, na garnek nakładam metalową miskę do której wkładam jaja, masło i cukier. Masę energicznie mieszam by jaja się nie ścięły i nie powstała z nich jajecznica. Gdy cukier się rozpuści wlewamy cytrynę i dodajemy skórkę z cytryny nadal energicznie mieszając. Gotujemy do czasu, aż masa zgęstnieje. Następnie wlewamy masę do tartaletek i wkładamy na kolejne 20, 25 minut do piekarnika. Tartaletki są gotowe gdy masa się zetnie.
Comments
Mmm.. wyglądają pysznie 😀 Chyba muszę je wypróbować 😀