Składniki:
- 500 g polędwicy cielęcej
- 250 g pieczarek
- 100 g suszonych pomidorów
- łyżka oleju, sól, pieprz, koperek
Mięso myjemy, kroimy i ubijamy, następnie solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowaną cielęcinę odstawiamy na 10 minut.
Pieczarki także należy umyć i pokroić oraz wrzucić na patelnie i podlać wodą , posolić i dusić około 10 minut. Po tym czasie wkroić suszone pomidorki i dusić jeszcze 3 minuty. Na koniec dodać szczyptę pieprzu.
Urok tej potrawy tkwi w umiejętnym usmażeniu mięsa. Wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz i smażymy dosłownie chwilkę, w zasadzie ścinamy tylko z każdej strony, polędwica rozpływa się wtedy w ustach. Potrawa jest pyszna, łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu. Nadaje się na każdą okazję.
Comments
mmm…. pycha… uwielbiam gotować … 😉 mam nadzieję, że znajdę chwilę by to przyrządzić:)
potrawa wygląda smakowicie choć osobiście preferuję bardziej wysmażone mięso. Mam tylko jedno zastrzeżenie. Cielęcina to cielęcina czyli mięso cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy… a w składnikach podana jest polędwica wieprzowa…. czyli mięso wp. proponuję zmienić nazwę:)
Author
oczywiście to pomyłka:) już zmieniam, a potrawa jest pyszna:)