Krwista cielęcina z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 500 g polędwicy cielęcej
  • 250 g pieczarek
  • 100 g suszonych pomidorów
  • łyżka oleju, sól, pieprz, koperek

Mięso myjemy, kroimy i ubijamy, następnie solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowaną cielęcinę odstawiamy na 10 minut.

Pieczarki także należy umyć i pokroić oraz wrzucić na patelnie i podlać wodą , posolić i dusić około 10 minut. Po tym czasie wkroić suszone pomidorki i dusić jeszcze 3 minuty. Na koniec dodać szczyptę pieprzu.

Urok tej potrawy tkwi w umiejętnym usmażeniu mięsa. Wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz i smażymy dosłownie chwilkę, w zasadzie ścinamy tylko z każdej strony, polędwica rozpływa się wtedy w ustach.  Potrawa jest pyszna, łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu. Nadaje się na każdą okazję.

 

 


Comments

  1. iza

    potrawa wygląda smakowicie choć osobiście preferuję bardziej wysmażone mięso. Mam tylko jedno zastrzeżenie. Cielęcina to cielęcina czyli mięso cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy… a w składnikach podana jest polędwica wieprzowa…. czyli mięso wp. proponuję zmienić nazwę:)

    1. Post
      Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.