Pyszne tartaletki cytrynowe

Składniki:

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100g masła
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 50 g masła
  • sok z 2 cytryn polówki cytryny
  • skórka z połowki cytryny

Należy zagnieść ciasto z mąki, zmielonego cukru (lub cukru pudru) masła i jajka i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć , rozwałkować wyciać fragmenty i włożyć do foremek. Każdą tartaletke nakryć papierem pergaminowym i obciążyć ziarnami fasoli. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni, ja piekę tartaletki w prodiżu.

W tym czasie przygotowuję nadzienie. Do garnka nalewam wody, na garnek nakładam metalową miskę do której wkładam jaja, masło i cukier. Masę energicznie mieszam by jaja się nie ścięły i nie powstała z nich jajecznica. Gdy cukier się rozpuści wlewamy cytrynę i dodajemy skórkę z cytryny nadal energicznie mieszając. Gotujemy do czasu, aż masa zgęstnieje. Następnie wlewamy masę do tartaletek i wkładamy na kolejne 20, 25 minut do piekarnika. Tartaletki są gotowe gdy masa się zetnie.




Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.