składniki:
- 6 papryk średniej wiekości
- 100 g ryżu basmati
- 500 g mięsą mielonego wołowego
- 4 suszone pomidory
- 3 papryczki chili
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku, garść swierzej bazyli, sól, pieprz, pieprz chili w proszku, tymianek suszony, bulion wołowy
Do przygotowania tej potrawy możemy użyć dowolnej odmiany papryki słodkiej np. czerwonej, żółtej lub białej. Myjemy dokładnie papryki, odcinamy czapeczki i wycinamy gniazda nasienne. Papryki solimy, pieprzymy, posypujemy papryką chili w proszku, tak przygotowane odstawiamy na chwilę.
Mięso wołowe przyprawiamy solą, pieprzem, pokrojonymi papryczkami chili, 4 ząbkaimi czosnku, tymiankiem oraz garścią swierzej pokrojonej bazylii. Do mięsa dodajemy pokrojoną drobno wcześniej zeszkloną cebulę oraz pokrojone suszone pomidory. Całość mieszamy z ugotowanym ryżem. Następnie napełniamy farszem papryczki.
Do większego garnka z pokrywką wlewamy 250 ml wołowego bulionu, jedną pikantną papryczkę chili , delikatnie wkładamy faszerowane papryki. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 80 minut. Co jakiś czas należy sprawdzić czy z garnka nie wyparował bulion i w razie potrzeby dolać wody.
Tymianek oraż suzone pomidory nadaja potrawie włoskiego charatkteru, papryczki chili nadają całej kompozycji pikanterii.
Comments
Najpyszniejsze papryki nadziewane jakie jadłem! Polecam wszystkim miłośnikom lekko pikantnej i bardziej pikantnej kuchni 🙂
To prawda papryki wyszły pikantne, wszystko zależy od tego jakich użyjemy papryczek chili i w jakiej ilości oczywiście. Polecam hodować własne, te były z mojej domowej hodowli:)