rosół na sposób zielony

Uwielbiam tradycyjny rosół, ale czasem mam ochotę trochę go urozmaicić. Tym razem świetnie na tym wyszłam. Polecam wszystkim miłośnikom kolendry, jeśli takiego klubu nie ma, to chętnie stworzę klub miłośników kolendry. Polecam!

Składniki:

  • ok. 2 litrów rosołu z kurczaka
  • 1 limonka
  • 1 garść pokrojonej cebulki dymki
  • 2 garście młodego szpinaku
  • 300-400 g ugotowanego kurczaka ( z rosołu)
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 pikantna papryczka
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Gotujemy rosół na kurczaku i włoszczyźnie, oraz przyprawiamy go do smaku solą. Rosół im dłużej się gotuje tym jest smaczniejszy.

Gorącą zupę rozlewamy do miseczek, wrzucamy pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Do każdej miseczki dodajemy po plasterku limonki, kilka kawałków pikantnej papryczki. Dodajemy także pokrojoną cebulkę dymkę, szpinak i kolendrę, a także rozdrobniony czosnek.

Na stole podajemy także limonkę by każdy mógł dodać tyle soku z limonki ile lubi.

Ten Rosołek świetnie rozgrzewa:)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.