Miód, jabłka, orzechy. Przepiękny zapach! Łapię ostatnie oznaki jesieni:)
Składniki:
- 4 jabłka
- 2 garście orzechów włoski
- 1 ciasto francuskie ( gotowe)
- 3 łyżki fruktozy
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki i od dołu wycinamy im gniazda nasienne, ogonki zostawiamy. Ja użyłam twardych jabłek.
Gotujemy wodę, słodzimy ją fruktozą i gotujemy w niej jabłka około 5 minut, aby nieco zmiękły i nabrały słodyczy.
Orzechy włoskie mieszamy z miodem, jeśli lubimy możemy dodać do nich trochę rodzynek. Umieszczamy taki farsz w miejscu gdzie były wcześniej szypułki. Ciasto francuskie rozkładamy, wycinamy z niego kwadraty i okładamy ciastem jabłka. Nadmiar ciasta możemy odciąć. Na koniec wycinamy listek i dekorujemy nim jabłuszko. Jabłka piekłam w prodiżu około 20 minut. Mają się pięknie zarumienić. Podobnie można upiec także gruszki, będą równie pyszne.
Comments
Wyglądają pysznie 🙂
Jabłka wyglądają jak marzenie! 🙂 Uwielbiam połączenie orzechów i jabłek (niedawno, piekąc strudel jabłkowy odkryłam to boskie połączenie).
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Ciepłe są najsmaczniejsze :]
Trzeba przyznać, że autorka ma fantazje kulinarne…. 🙂 To się chwali, ja również lubię zjeść coś dobrego, a kiedy można jeszcze nacieszyć tym oko:)… pycha…
Super sposób na jabłka, no i piękne zdjęcia:)