Jabłka w cieście

Miód, jabłka, orzechy. Przepiękny zapach! Łapię ostatnie oznaki jesieni:)

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 2 garście orzechów włoski
  • 1 ciasto francuskie ( gotowe)
  • 3 łyżki fruktozy
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Jabłka obieramy ze skórki i od dołu wycinamy im gniazda nasienne, ogonki zostawiamy. Ja użyłam twardych jabłek.

Gotujemy wodę, słodzimy ją fruktozą i gotujemy w niej jabłka około 5 minut, aby nieco zmiękły i nabrały słodyczy.

Orzechy włoskie mieszamy z miodem, jeśli lubimy możemy dodać do nich trochę rodzynek. Umieszczamy taki farsz w miejscu gdzie były wcześniej szypułki. Ciasto francuskie rozkładamy, wycinamy z niego kwadraty i okładamy ciastem jabłka. Nadmiar ciasta możemy odciąć.  Na koniec wycinamy listek i dekorujemy nim jabłuszko. Jabłka piekłam w prodiżu około 20 minut. Mają się pięknie zarumienić. Podobnie można upiec także gruszki, będą równie pyszne.


Comments

  1. Basia

    Jabłka wyglądają jak marzenie! 🙂 Uwielbiam połączenie orzechów i jabłek (niedawno, piekąc strudel jabłkowy odkryłam to boskie połączenie).
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  2. Angelika

    Trzeba przyznać, że autorka ma fantazje kulinarne…. 🙂 To się chwali, ja również lubię zjeść coś dobrego, a kiedy można jeszcze nacieszyć tym oko:)… pycha…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.