Szybka zupa kimchi z krewetkami

Jeśli mamy ochotę na coś rozgrzewającego i pysznego to ta błyskawiczna zupa kimchi z krewetkami nam to zapewni. Wymaga niewiele wysiłku i składników, kluczowym jest jednak posiadanie dobrej kiszonki kimchi, którą znajdziecie w przepisie tutaj. Proponuję ją ukisić na taka właśnie okazję. Jeśli wolimy wersję wege zamiast krewetek dodajemy nori i tofu. Smacznego!

Szybka zupa kimchi z krewetkami

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub rybnego ( może być z kostki)
  • 1 1/2 szklanki kiszonki kimchi
  • 100 g błyskawicznego makaronu wonton
  • 150 g krewetek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki goczugaru (pikantna papryka)
  • sos sojowy
  • olej rzepakowy
Szybka zupa kimchi z krewetkami

Przygotowanie:

  1. Podsmażamy kiszonkę kimczi na oleju z dodatkiem pasty goczugaru.
  2. Po około 5-10 minutach zalewamy kimchi bulionem rybnym lub warzywnym. Ja używam tych bulionów wymiennie, w zależności na co mam akurat ochotę. i Gotujemy kilka minut.
  3. Dorzucamy do zupki rozmrożone krewetki , (ja użyłam mrożonych, można użyć oczywiście świeżych)i gotujemy 4 minutki.
  4. Makaron woontoon zalewamy wrzątkiem i moczymy 5 minut, po tym czasie odlewamy.
  5. Zupkę podajemy z makaronem wooton i szczypiorkiem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.