Jeśli mamy ochotę na coś rozgrzewającego i pysznego to ta błyskawiczna zupa kimchi z krewetkami nam to zapewni. Wymaga niewiele wysiłku i składników, kluczowym jest jednak posiadanie dobrej kiszonki kimchi, którą znajdziecie w przepisie tutaj. Proponuję ją ukisić na taka właśnie okazję. Jeśli wolimy wersję wege zamiast krewetek dodajemy nori i tofu. Smacznego!
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego lub rybnego ( może być z kostki)
- 1 1/2 szklanki kiszonki kimchi
- 100 g błyskawicznego makaronu wonton
- 150 g krewetek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 łyżeczki goczugaru (pikantna papryka)
- sos sojowy
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Podsmażamy kiszonkę kimczi na oleju z dodatkiem pasty goczugaru.
- Po około 5-10 minutach zalewamy kimchi bulionem rybnym lub warzywnym. Ja używam tych bulionów wymiennie, w zależności na co mam akurat ochotę. i Gotujemy kilka minut.
- Dorzucamy do zupki rozmrożone krewetki , (ja użyłam mrożonych, można użyć oczywiście świeżych)i gotujemy 4 minutki.
- Makaron woontoon zalewamy wrzątkiem i moczymy 5 minut, po tym czasie odlewamy.
- Zupkę podajemy z makaronem wooton i szczypiorkiem.