Te drożdżówki będą pyszne z każdym słodkim nadzieniem, będą pyszne także bez nadzienia, posmarowanie jedynie masełkiem. Ja wybrałam budyń, bo akurat był pod ręką,ale już planuję upieczenie ich z malinami. Także rozpatrzcie również tę wersję 🙂
Składniki:
- 600 g mąki pszennej + mąką do podsypywania
- 100 g fruktozy ( można użyć także cukru, jednak ja namawiam do użycia fruktozy, będzie zdrowiej)
- 750 ml mleka
- 75 g masła
- 3 jajka
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- budyń waniliowy + 2 łyżki fruktozy
Przygotowanie:
Zaczyn: Podgrzewamy około 5o ml mleka, ma być letnie. Dodajemy do niego 40 g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Zaczyn ma urosnąć w tym czasie.
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko . Ściągamy z gazu, zostawiamy by trochę przestygło i dodajemy 2 jajka, dokładnie mieszamy.
W misce mieszamy mąkę, fruktozę i cukier waniliowy, dodajemy mleko z masłem i jajka oraz zaczyn. Ciasto ugniatamy, im dłużej tym lepiej, powinno zacząć odchodzić od dłoni. Następnie zostawiamy je do urośnięcia, pod przykryciem, na ok. 1,5 godziny.
Gdy ciasto urośnie formujemy z niego drożdżówki. I pozostawiamy znowu do urośnięcia na około 10, 15 minut. W międzyczasie robimy budyń wg. wskazówek z opakowania. W części drożdżówek nadzienie umieściłam w środku, w części na zewnątrz. Niektóre są zupełnie bez nadzienia i smakują jak pyszna chałka.
Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15, 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Comments
Uwielbiam budyń z ciastem!
Najlepsze drożdżówki są z budyniem! Pyszne wyszły, słodziutkie, mniam mniam – właśnie zjadam ostatnią sztukę 🙂