drożdżówki z budyniem

Te drożdżówki będą pyszne z każdym słodkim nadzieniem, będą pyszne także bez nadzienia, posmarowanie jedynie masełkiem. Ja wybrałam budyń, bo akurat był pod ręką,ale już planuję upieczenie ich z malinami. Także rozpatrzcie również tę wersję 🙂

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej + mąką do podsypywania
  • 100 g fruktozy ( można użyć także cukru, jednak ja namawiam do użycia fruktozy, będzie zdrowiej)
  • 750 ml mleka
  • 75 g masła
  • 3 jajka
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • budyń waniliowy + 2 łyżki fruktozy

Przygotowanie:

Zaczyn: Podgrzewamy około 5o ml mleka, ma być letnie.  Dodajemy do niego 40 g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod  przykryciem na około 15 minut. Zaczyn ma urosnąć w tym czasie.

W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko . Ściągamy z gazu, zostawiamy by trochę przestygło i dodajemy 2 jajka, dokładnie mieszamy.

W misce mieszamy mąkę, fruktozę i cukier waniliowy, dodajemy mleko z masłem i jajka oraz zaczyn. Ciasto ugniatamy, im dłużej tym lepiej, powinno zacząć odchodzić od dłoni. Następnie zostawiamy je do urośnięcia, pod przykryciem, na ok. 1,5 godziny.

Gdy ciasto urośnie formujemy  z niego drożdżówki. I pozostawiamy znowu do urośnięcia  na około 10, 15 minut. W międzyczasie robimy budyń wg. wskazówek z opakowania.  W części drożdżówek nadzienie umieściłam w środku, w części na zewnątrz. Niektóre są zupełnie bez nadzienia i smakują jak pyszna chałka.

Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15, 20 minut w temperaturze 220 stopni.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.