Szybkie ciasto z letnimi owocami

Nie ma nic lepszego niż domowe ciasto z sezonowymi letnimi owocami,  to często  także najłatwiejsze w przygotowaniu ciasto. Warto się skusić i spróbować zrobić je samemu, więcej przepisów na pyszności znajdziecie w kategorii owoce letnie. W sierpniu wachlarz możliwości mamy ogromny, owocują brzoskwinie, maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, śliwki, jagody i winogrona, aż trudno się zdecydować. Ja skorzystałam z tego czym obdarował mnie ogródek, a więc śliwki, borówki amerykańskie i jeżyny. Jeśli macie ochotę na jakieś inne zestawienie poszukajcie na www.mojeciasto.pl , ja następnym razem skuszę się na tartę z malinami.szybkie-ciasto-z-owocami-5 Składniki:

  • 200 g kostki do pieczenia Kasia
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • ulubione owoce sezonowe np. : 6 śliwek, 1 szklanka borówek amerykańskich i garść jeżyn
  • łyżka kaszy manny do wysypania formy

szybkie-ciasto-z-owocami-3 szybkie-ciasto-z-owocami-1Przygotowanie:

  1. Całe jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem na gładką masę.
  2. W osobnej misce miksujemy kostkę do pieczenia  Kasia tak by stała się puszysta, następnie stopniowo dodajemy do niej masę jajeczną nadal miksując do momentu aż składniki połączą się. W międzyczasie do cista dodajemy cukier wanilinowy.
  3. Sypkie składniki czyli make, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy i stopniowo dodajemy do ciasta nadal miksując.
  4. Owoce myjemy, śliwki drylujemy  kroimy w kostkę. Osuszmy oraz posypujemy mąką.
  5. Formę smarujemy margaryną i wysypujemy kaszą manną. Ciasto przekładamy do formy, a na cieście układamy owoce.
  6. Ciasto pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

szybkie-ciasto-z-owocami-10szybkie-ciasto-z-owocami-11

Comments

  1. Daro

    Ciasto musi być bardzo pyszne, ale jak widzę takie profesjonalne zdjęcia – to wygląda to jeszcze pyszniej mmmm czad 🙂 Chociaż ja wolę coś upichcić, w ciastach mam dwie lewe ręce i tego się trzymajmy.

    1. Post
      Author
      Pola

      Daro spróbuj upiec ciasto, uzależnisz się, od tej adrenaliny gdy wyciągasz je z piekarnika, czekasz aż przestygnie i próbujesz jak smakuje:) Polecam:)

  2. Kaśka

    Przepis wygląda super, ale ja osobiście zamieniłabym cukier na miód. Mam wrażenie, że właśnie miód lepiej wydobywa smaki zwłaszcza leśnych owoców.

  3. Maria

    Czy możesz powiedzieć, jaką średnicę ma forma, w której robiłaś to ciasto? Nie wiem, czy nie mam za dużej, nie chciałabym, żeby ciasto było b. niskie.

  4. Ania

    Wygląda pysznie 🙂 Nie ma to jak proste ucierane ciasto z owocami… Chociaż mi osobiście ciasto z owocami sezonowymi kojarzy się najbardziej z drożdżówką ze śliwkami :3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *